Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)

Gelişen teknolojik imkanlar ile dijital pazarlama alanında yeni yöntemler ortaya çıkıyor. Doğrudan kullanıcılara gönderilen radyo- TV reklamları, reklam tabelaları, e-postalar hala kullanılsa da çok daha verimli sonuçlar veren sistemler bulunuyor. Bunlardan biri Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) olmakta ve farklı pazarlama yaklaşımları ile entegre olarak kullanılmaktadır. Müşteriler sorularının çok hızlı bir şekilde yanıt bulmasını bekler. Bu teknik bu beklentiyi temel alarak oluşturulmuştur. Pek çok firma bu sistemi gelirlerini ve müşteri memnuniyetini artıran önemli bir güç olarak tanımlıyor.

Sohbet Pazarlaması Nedir?

Mevcut ve potansiyel müşteriler ile çok kanallı olarak iletişim kurmaktır. Müşterilere istedikleri deneyimi sunmak için bazı bileşenleri kullanmaya özen gösterilmelidir. Bunlardan ilki sohbetin zamanının müşteri tarafından belirlenmesidir. Müşterinin istediği zamanlarda yapılan sohbetler mesai saatleri dışında hatta gece yarısı da olabilir. İkinci bir bileşen ise sohbetlerde bağlamsal olmaktır. Sohbetin belirli bir bağlam içerisinde olması çok önemlidir. Müşteriler hakkında bilgi edinildikçe sohbet daha detaylı ve işlevsel bir hal almalıdır. Üçüncü bir bileşen ise sohbetlerin ölçeklenebilir olmasıdır. Her müşteri sorularının cevaplarını anında almak ister. Bu nedenle yapılan çalışmalar ölçeklenebilir olmalıdır. Müşterileriniz ile birden fazla sohbetiniz olabilir. Her sohbet için aynı kalite ve hizmet sunulmalıdır.

Sohbet Pazarlamasının Kullanıldığı Platformlar

Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)

Öncelikle web siteleri üzerinde canlı sohbet özelliği olması önemlidir. Ancak bu özelliği kullanacağınız tek yer burası değildir. En popüler platformlar arasında slack, kısa mesaj, facebook Messenger ve e- posta bulunuyor. Konsept yaygınlaştıkça farklı platformlarda ortaya çıkabilir. Bu alanda Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) içerisinde sohbet robotu gibi yazılımlar kullanılabiliyor. Sesli ve yazılı komutlar aracılığı ile insanlarla iletişim kurulan bu tür yazılımlar yapay zeka ürünüdür.

Kurumsal web sitelerinde sistemi başarılı kılan önemli bir yeniliktir. Sohbet robotları ile hem 7*24 sohbetlerinizi ölçeklendirebilir hem de müşterileriniz ile iletişim halinde olabilirsiniz.

Bu uygulama ile küçük işletmeler büyük işletmelerle rekabet etme imkanı elde ediyor. Bilinen verilerle geniş bir soru dağarcığını cevaplaması, etkinlik- ürün ve hizmetlerin tanıtımı, potansiyel müşteri tespiti, görüşmelerin planlanması, müşterilerden geri bildirim alınması gibi faydaları da bulunur.

Sohbet Pazarlamasında Kullanılan Yazılımlar

Mesajlaşma programları Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing) sistemi için çok değerlidir. Bu programlar ile potansiyel müşterilere özel teklifler hazırlanabilir ya da ürün önerileri sunulabilir. Pek çok marka sosyal medya üzerinden bu sistemi kullanılır. Yazılımlar sayesinde müşterilerin soruları cevaplanabilir. Gerekli durumlarda müşteri temsilcilerine bağlama yapılabilir. Farklı yazılımlar ile entegre olarak kullanılabilen bu yazılım çözümlerinin bazıları otomasyon ve insan müdahalesini bir araya getirir. Bu sistemin işletmelere pek çok faydası bulunur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çok kanallı yapısı kullanıcı dostu bir kullanım sunar.
  • Davranış bazlı hedefleme ile hedef kitleniz daha iyi hizmet alabilir.
  • Müşteri sorunları hızlı bir şekilde tespit edilir ve kusursuz çözümler üretilir.
  • Müşterileriniz ile anlamlı ilişkiler kurabilir ve gelecekteki pazarlama faaliyetlerinde kullanılabilecek değerli veriler edinebilirsiniz.